Maitreyi

maitreyi-clujSau “Dragostea nu moare” dincolo de orice cultura si credinta.

Luni 12 noiembrie 2012 a insemnat o zi speciala pentru Teatrul National “Lucian Blaga” din Cluj. Compania de Teatru “D’AYA”, in colaborare cu inegalabila Maia Morgenstern ne-au incantat o reprezentatie de exceptie a povestii de dragoste cuprinse in romanul Maitreyi de Mircea Eliade. Spectacolul a insemnat un dialog dintre doua viziuni, cu acelasi subiect: “Maitreyi” scrisa de Eliade dupa ce a fost alungat din casa familiei Narendra Sen si “Dragostea nu moare” scrisa de insasi Maitreyi , din revolta fata de modul in care este relatata povestea de amor in romanul lui Eliade. Se cuvine sa precizam ca aceasta reprezentatie a insemnat prima confruntare intre cele doua viziuni, intre cele doua povesti spuse pe o scena de teatru, fiecare cu subiectivismul sau aparte. Si totusi trecand de orice discutie despre cele doua relatari cu siguranta un lucru este comun: iubirea. Ea a existat indiferent ca a fost spusa sau nu cu voce tare. Mai degraba faptele au spus tot. Spectacolul Maitreyi a insemnat o combinatie impresionata de muzica, dans si actorie la nivel inalt. Scenele de dans indian, acompaniate de muzica patrunzatoare m-au facut sa cred ca timp de doua ore si jumatate ma aflu intr-adevar in Calcutta anilor 1930. Replicile copilei Maitreyi de 16 ani, interpretata de Aylin Cadir, au adus piesei un farmec aparte, copilaresc, iar umorul discret a intretinut fiecare moment al piesei. Replicile lui Maitreyi la 60 de ani, interpretata de Maia Morgenstern, au oferit publicului sansa de a intelege modul in care ea ca femeie indianca a simtit dragostea pentru Eliade (Allan), interpretat de actorul Vlad Zamfirescu. Scenele speciale cu ritualuri inchinate zeilor au fost insotite de replici cu explicatii astfel incat publicul a gustat o idee despre ce inseamna de fapt hinduismul. Pe parcursul piesei am avut parte de interpretarea celor importante aspecte din viata de zi cu zi: logodna, nunta, jelire si inmormantare, toate acestea in stilul si cultura indiana. Care e morala acestei povesti? Omul sa-si asculte inima, spune Maitreyi. Pana la urma dragostea nu are hotar impus de vreo lege fizica sau o constrangere de natura culturala, filosofica sau de credinta.

Sfasietoare apare la final durerea lui Allan in ceea ce o priveste pe Maitreyi si despartirea lor fortata : “Ce aveti cu ea? Ce aveti cu mine? Ce aveti cu noi?”.

Decorurile autentice, muzica pe masura, costume specifice culturii indiene, ritualuri si credinte, toate acestea au compus un spectacol care m-a “uns” la suflet. Am avut ocazia sa inteleg o parte din fragilitatea si frumusetea unei lumi diferite de cea in care traim. Cele doua ore si jumatate petrecute intr-o atmosfera mistica au meritat si m-as reintoarce pentru un astfel de spectacol de cate ori as avea ocazia. Atat romanul lui Eliade, cat si povestea-replica “Dragostea nu moare” a minunatei Maitreyi contin propria versiune despre dragoste, dar impreuna cele doua inseamna un TOT.

Din distributia spectacolului fac parte:

MAIA MORGENSTERN – Maitreyi la 60 de ani

AYLIN CADIR – Maitreyi la 16 ani

VLAD ZAMFIRESCU – Mircea Eliade

DORU ANA – Narendra Sen, tatal lui Maitreyi

ANCA SIGARTAU – Srimati Devi, mama lui Maitreyi

JASMINE ILIESCU – Chabu, sora lui Maitreyi in varsta de 8 ani

CARLA MARIA TEAHA – Lilu, verisoara lui Maitreyi

MARIUS CHIVU – Mantu, verisorul lui Maitreyi

RADU MICU – Harold, prietenul lui Eliade

TEODORA CALAGIU / MĂDĂLINA DOROBANŢU – servitoarea

Coregrafia: Carmen Pesantez

Scenografia: Adina Mastalier

Dramatizarea si regia artistica: CHRIS SIMION

Foto: © Teatrul National Cluj-Napoca

Advertisements

About Mirela-Maria Iepure

Owner of Idei despre Idei blog.
This entry was posted in Teatru and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s