Zbor deasupra unui cuib de cuci

Sau cautand ne-buni printre nebuni

Marti seara (6 noiembrie) am avut ocazia sa revad un spectacol de care m-am bucurat pe vremea cand eram studenta. De fapt Zbor deasupra unui ciub de cuci a fost prima piesa de teatru pe care am vazut-o in Sala Mare a Teatrului National. Auzisem de o noua versiune si am vrut neaparat sa o vad.

Subiectul acestui spectacol mi-a adus un gand la care sa meditez prelung: Care dintre oameni sunt nebunii de fapt? Cei inchisi in institutii specializate sau cei care sunt liberi si “alearga” fara grija pe strazi, printre noi…

In plus, ce beneficii poate avea un nebun atunci cand este internat intr-un spital de psihiatrie? Ar fi multe: are asigurat un loc in care sa doarma, sa manance, sa-si ia “vitaminele”, sa discute diverse cu colegii de salon, sa primeasca vizite si sa se bucure de cateva ore de televizor seara inainte de culcare. Ce beneficii poate avea un presupus nebun? De exemplu, sa scape de inchisoare si de alte datorii civice.

La o prima vedere ar parea simplu, numai ca pentru McMurphy (interpretat de actorul Ionut Caras) lucrurile devin mai complicate o data ajuns printre asa-zisii nebuni. Fiecare bolnav are un motiv intemeiat pentru care nebunia se presupune ca e reala. De fapt cea mai mare problema a lor este frica. Se spune ca frica dusa la extrem poate sa ucida, dar poate sa aduca si curaj. In cazul lui Billy Bibbit (Dan Chiorean) frica se transforma pe rand in curaj si apoi decade in cealalta extrema. O alta forma de frica fata de regulile stricte ii impiedica pe pacienti sa aiba o parere si sa lupte pentru drepturile lor in fata Sorei Ratched (Cristina Pardanschi) a carui autoritate o depaseste cu mult pe cea a Doctorului Spivey (Sorin Misiriantu). Frica poate duce la refuzul de a mai auzi sau de a vorbi ca si in cazul Seful Bromden (Dragos Pop). Aparitia lui McMurphy in viata acestor nebuni a insemnat inlocuirea temporara a fricii cu curajul de a-si infrunta propriile probleme. Dar curajul lor nu a fost indeajuns de puternic pentru a-i elibera. In plus, pacientul Ruckley (interpretat de Silvius Iorga) care a incercat o forma extrema de eliberare a fost supus celui mai drastic tratament – lobotomia – eliminandu-i-se astfel orice mijloc de a se manifesta constient impotriva regulilor.

Interesant este faptul ca fiecare dintre personaje au propriul moment de delir pentru a-si manifesta teama ascunsa in asa-zisa problema medicala. Delirurile personale sunt alternate cu delirul colectiv asociat cu o dorinta. Fiecare dintre momentele de delir sunt “stinse” de sora Ratched a carui menire predestinata este sa aduca mai multa frica in randul pacientilor sai.

Ce am inteles eu din toata aceasta nebunie? Ca oricate probleme am avea, daca le ascundem, ele nu trec. Mai degraba se inmultesc si o data cu ele creste si frica. Mai mult, de la frica la nebunie nu mai este decat un pas.

Acest spectacol a avut premiera in stagiunea 1998-1999. Modificarile aduse piesei de-a lungul celor 12 ani l-au facut sa fie mai interesant, plin de umor, imbinat cu scene tragice. Nu mi-a fost mica mirarea sa vad o sala plina la a nu stiu cata reprezentatie si sa vad un public clujean dornic de mai mult teatru. Un motiv in plus pentru ca spectacolul Zbor deasupra unui cuib de cuci sa faca parte in continuare si din multele stagiuni viitoare ale Teatrului National din Cluj.

Din distributie fac parte: Sora Ratched (Cristina Pardanschi), McMurphy (Ionuţ Caras), Seful Bromden (Dragos Pop), Martini (Adrian Cucu), Dale Harding (Petre Bacioiu), Billy Bibbit (Dan Chiorean), Cheswick (Ruslan Barlea), Scanlon (Catalin Herlo), Sandra (Adriana Bailescu), Candy Starr (Patricia Brad), Dr. Spivey (Sorin Misiriantu), Ruckley (Silvius Iorga), Sora Flinn (Ileana Negru), Infirmierul Warren (Virgil Müller, Matei Rotaru), Infirmierul Williams (Emanuel Petran), Matterson (Catalin Codreanu), Ellis (Radu Largeanu).

Recomand acest spectacol pentru voi cei care doriti sa petreceti doua ore si jumatate din viata voastra intr-un spatiu de poveste ce isi are originile in perioada anilor 60, dar este la fel de actual si in 2012. Spectacolul se joaca pe tot parcursul stagiunii 2012-2013, asa ca nu uitati sa va cumparati biletele din timp.

Advertisements

About Mirela-Maria Iepure

Owner of Idei despre Idei blog.
This entry was posted in Teatru and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s