Nocturna muzeala

271020121439Sau cum mi-am petrecut o sambata seara printre tablouri si picuri de ploaie.

E sambata seara si am ales sa ies in oras. Muzeul de Arta mi s-a parut o idee buna pentru ca nu am mai fost de ceva vreme si vroiam sa vad expozitiile noi. Ploaia nu m-a speriat prea tare. Din contra, a adus cu sine un aer proaspat de toamna pentru o seara in oras.

Muzeul de Arta din Cluj gazduieste doua expozitii temporare care mi-au atras atentia: Expoziţia „Iubiri uitate” a artistului Sam Havadtoy si Expoziţia de grafică a Asociaţiei Artiştilor Graficieni Ajtósi Dürer (GADE) din Debreţin. La intrare m-a intampinat o sculptura reprezentand o rata alba cu cioc auriu. Titlul sculpturii – Loneliness (2011) cred ca reprezinta motivul pentru care era singura sculptura expusa in curtea muzeului. O astfel de imagine se intalneste mai rar in Muzeul de Arta.

Arta 3 in 1

Expoziţia „Iubiri uitate” inseamna 3 tipuri de arta: sculptura, pictura si arta broderiei de mana inglobate intr-un concept unic. Titlul expozitiei nu a fost ales la intamplare. Imaginati-va un Pinochio citind, pe Mickey Mouse si Minnie in postura lor binecunoscuta, pe ratoiul Donald si cei 3 nepoti ai sai (Dickie, Tick şi Daisy) si nu in cele din urma pe Pantera Roz. Acum luati acele imagini din copilarie si puneti-le sub forma de sculptura. Dar nu orice fel de sculptura, ci una la dimensiuni reale, peste care cu multa maestrie parca a fost asezata o broderie de mana. Urmele acestei broderii au ramas impregnate pe suprafata fiecareia dintre sculpturi. Ochii nu sunt conturati, iar lipsa lor da impresia ca sunt inchisi pentru somnul de frumusete. Ziceam de Pantera, doar ca de data asta nu mai este roz. Pe corpul ei se regasesc un amalgam de culori vii care se armonizeaza frumos cu postura in care se afla statuia panterei. Jocul de culori privit de aproape l-am vazut ca pe mii de pete de culoare aruncate cu o geometrie perfecta, dar neinteleasa. Se spune ca in arta trebuie sa privim imaginea de ansamblu, sau “the big picture” ca sa utilizez o expresie cunoscuta. Asa ca m-am retras cu cativa pasi si am observat ca fiecare dintre tablouri ascundea un zambet, o fata, o expresie despre ceea ce ar putea insemna o iubire uitata. Spuneam 3 arte. La acestea s-ar putea adauga arta fotografica. Unele tablouri au fost fotografiate, iar imaginile au fost expuse in aceeasi maniera ca originalele. Jocul de culori, personajele, urmele de broderie de mana regasite pe fiecare tablou si sculptura, precum si modul in care au fost aranjate toate piesele expozitiei m-au facut sa inteleg ca exista o melancolie dupa iubirile de alta data. Expozitia mai poate fi vazuta pana pe 4 noiembrie 2012.

Arta grafica imi aminteste de Picasso

Tablourile realizate prin arta grafica poarta semnatura mai multor artisti din Europa, Canada si Asia. Unele dintre ele pareau un amalgam de imagini una peste alta si figuri geometrice care mi-a adus aminte de tablourile lui Picasso. Ceea ce mi-a atras atentia in mod deosebit a fost un tablou realizat de Marc Frising din Luxemburg. Titlul tabloului este simbolic: “Eternitatea unui vis de copil este un moment trecator (2011)”. Tabloul infatiseaza un copil de vreo 6 ani tinand in mana o pusca din lemn si o prastie. Langa el se afla o piramida din mai multe conserve. Pe acea piramida sta cocotata o pasare asteptand sa fie luata in vizor. O imagine tipica din copilaria unui baietandru pentru care joaca inseamna o mare parte din viata lui. De altfel, toate tablourile infatiseaza aspecte din viata umana transmisa prin grafica in stil alb-negru sau color. Expozitia poate fi vizitata pana pe 11 noiembrie 2012.

Va recomand cu caldura sa treceti pe la muzeu. Nu uitati sa-i luati si copiii (daca ii aveti) pentru ca vor avea cu singuranta multe intrebari pentru voi. Pana si adultii isi vor pune intrebari dupa o astfel de vizita. Nu degeaba se spune copilaria e cea mai frumoasa parte din viata unui om.

Advertisements

About Mirela-Maria Iepure

Owner of Idei despre Idei blog.
This entry was posted in Alte arte and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s